woensdag 17 februari 2010

* Muziekinstrumenten *


Voor het vak muziek kregen we de opdracht om allerlei muziekinstrumenten te maken.
In het begin dacht ik, oei hoe moet ik daar aan beginnen en welk materiaal. Maar al snel werd in de les alles duidelijk. De leerkracht toonde ons enkele voorbeelden om een idee te krijgen hoe we alles konden maken. En even later mochten we zelf gaan brainstormen.
In mijn muziekkoffer vind je:
- 20 paar ritmestokjes: deze zijn uit bamboe en hout gemaakt. En er zitten 2 paar dikkere houtsoorten in. De kinderen kunnen dan met de stokjes op elkaar slaan, en dan bekom je een geluid.
- 4 trommels: er zijn er 3 gemaakt van pvc, en 1 trommels uit hard karton. Met daarover een laag van dunne stroken bruin papier gedoopt in behangerslijm. Door deze kringsgewijs op elkaar te leggen en daarna te laten drogen krijg je een hard bovendeel. De trommelstok is gemaakt van een houtstokje met daarboven een papierenbal (ik heb dat ergens gevonden op zolder). En daarrond heb ik een chenilledraad rond gedraaid. De kleuters kunnen dan met de trommelstok op de trommel slaan.
- Schuurblokjes: ik heb 2 soorten schuurblokjes. Ik heb 2 blokjes hout genomen en daarop een laag schuurpapier opgekleefd. De houtblokken hebben dan ook een laagje verf gekregen. De kinderen kunnen met deze houtblokken tegen elkaar schuren.
De andere soort is met sponzen gemaakt. Ik heb 2 sponzen genomen, daarboven ribbelkarton opgekleefd en niet te vergeten een laagje schuurpapier.
- De schuddoosjes: Deze zijn gemaakt van kaasdoosjes. Ik heb verschillende kaasdoosjes genomen, ik heb ze een likje verf gegeven. Daarna heb ik er rijst, koffiebonen en parels ingestoken, de doosjes vastgelijmd. En daarrond nog eens een chenilledraad. Bovenaan zie je ook enkele glitters. Ik heb dan ook nog een ander soort schuddoosje: een rolletje toiletpapier met daarrond een ballon. Ik heb de ballon wat moeten verknippen. Je neemt de ballon en trekt die over het toilletrolletjes. Je steekt er rijst in, dan nog een ballon erover en het doosje is dicht.
- De fietsbel: deze zijn gemaakt met 3 houtstokken (rond, vierkant,...) met daarop het bovenste deel van een fietsbel geschroefd. Daarbij heb ik ook een hamertje bij gemaakt. Deze bestaat uit een dun houtenstokje met daarop een parel bevestigd. Als de kleuters met de hamer op de fietbel slaan, komt er ook een toffe klank uit.
- De cocofoon: Zaag een cocosnoot in twee. Lepel de cocosnoot uit en zaag een de beide helften een gaatje. Daaraan kan je dan een riem bevestigen om de cocosnoten vast te houden. Het maakt nogal een lawaai, het geluid van de voetstappen van een paart.
- De schellenstok: Je neemt 2 houten plankjes en die kan je opnieuw gaan verven. Je hebt enkele flessendopjes, en je gaat die er met een nagel aan bevestigen. Je kan variaties maken van schellenstokken (rechthoekig, rond,...).
- Bellenkransen: met een leren riem, een stukje rondhout en kleine belletjes is de bellenkrans zo gemaakt.
- Raspinstrument: Deze instrumenten maken een raspgeluid waneer je er met een hamertje over wrijft. Je kan kiezen voor een flesje met ribbels in of een houten blok met ribbelkarton opgekleeft.

donderdag 7 januari 2010

*Boomwhackers*



De internationale week




Er is 1 dag dat me zeer sterk is bijgebleven en dat is de dag dat we mochten kennis maken met de boomwhackers. Wat zijn boomwhackers? Het zijn gekleurde plastieken buizen, ook verschillend van lengte, die muziek maken. Je vindt er de muzieknoten terug; do, re, mi, fa, sol, la, si, ... De boomwhackers maken op verschillende manieren geluid. Je kan er mee op je hand slaan, op je knie, je been, je arm, je hoofd, je achterwerk,... Ook kan je ermee op de grond stampen. Je kan er verschillende ritmes met creeƫren. In deze les kregen we er de kans toe om dit zelf eens te proberen. En op een gegeven moment zorgden we voor heerlijke muziek.


Met de boomwhackers kan je ook een kunstwerk maken. Voor de kinderen zijn de boomwhackers zeer aantrekkelijk en een zeer leuke opdracht om eens te doen in uw klas.


Zelf vond ik het een unieke ervaring en zou er zeker in de toekomst nog willen mee werken.








*Boek; De dag dat ... ik op de WC plaste*


Het dag dat ... ik op de wc plaste, Tamara Bos & Alex de Wolf
Ik heb dit boek gekozen omdat ik dit een zeer intressant boek vind voor in de peuterklas.
Het is een boek dat zeker bedoelt is voor de peutergroep. Want soms je nog wel kinderen tegen die toch nog niet helemaal zindelijk zijn. Soms kan het helpen voor die kinderen die nog niet volledig zindelijk zijn om er eens een boek van voor te lezen. Je brengt je boek dan ook op een speelse manier aan. Het kan een hulpmiddel zijn voor hen om toch, waneer ze moeten plassen naar het toilet te gaan.
Ik persoonlijk vind het wel een leuk boek, het leest ook vlotjes. En er staan ook wel toffe prenten in. Het is een aantrekkelijk boek voor kleuters. En kinderen herkennen zich er soms wel in, en dat is wel tof.